• Slechts € 9,95 per kredietrapport
  • Direct in uw mailbox
  • Bedrijven wereldwijd
  • Anoniem bestellen
  • Korting met tegoed

Verslechterde betaalgedrag in het bedrijfsleven.

20-07-2018

De factuur uitbetaling aan midden- en kleinbedrijven is in het laatste jaar verslechterd, terwijl in 2017 juist een strengere wetgeving en afspraken die de betaaltermijnen naar beneden moesten halen zijn ingevoerd.

Mkb’ers moeten gemiddeld juist langer op betaling wachten dan een jaar geleden. Het duurt nu gebruikelijk 43 dagen voor het geld op de bankrekening staat, 2 dagen langer dan in het laatste jaar, volgens een onderzoek van Betaalme.nu*

Wetgeving
In juli vorig jaar is wettelijk bepaald dat grote bedrijven geen langere betaaltermijnen dan zestig dagen voor hun leveranciers uit het mkb mogen hanteren. Maar verbetering van betaalgedrag is er niet van gekomen: terwijl grote bedrijven met hun mkb-leveranciers betaaltermijnen hebben afgesproken van normaliter 35 dagen, komt de betaling nu regelmatig pas na 43 dagen binnen. Behalve bovengenoemde betalingstermijn is ook de betalingsbereidheid achteruit gegaan. Waar vorig jaar 15 procent van de ondernemers contact moesten opnemen met hun afnemers over de betaling van facturen, is dat dit jaar verdubbeld naar 30 procent. Wel krijgen mkb-ondernemers vaker het verzoek om korting op de factuur te geven in ruil voor snelle betaling. Het gaat dan om een gewogen gemiddelde korting van 5% om twee weken sneller betaald te worden.

Risico’s
Eén op de vijf mkb-ondernemers wordt regelmatig gevraagd om een langere betalingstermijn dan wenselijk te accepteren, en langer dan wettelijk toegestaan. De helft daarvan zegt daarmee akkoord te gaan, maar verstandig is dat niet. Het maakt hen kwetsbaarder voor tegenslag: door langere betaaltermijnen te accepteren, lopen ze het risico sneller in de problemen te komen als de economische groei afzwakt. Toch maken weinig mkb’ers bezwaar tegen een langere betalingstermijn, ondanks dat ze aangeven dat het nadelig is voor hun inkomsten en voor hun liquiditeit.

Wilt u zelf zo’n situatie vermijden? Maak dan gebruik van een kredietrapport om de betrouwbaarheid van uw klant te controleren. Dit kan eenvoudig op Kredietrapportaanvragen.nl vanaf slechts 6,95 euro per stuk.

Is de betalingstermijn van een aantal facturen reeds verlopen? Het is mogelijk om gratis uw facturen ter incasso bij ons aan te leveren via ons incasso formulier:

https://www.kredietrapportaanvragen.nl/incasso-formulier/

* Het onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau DirectResearch in opdracht van Betaalme.nu

Terug naar het overzicht
Loes Bos
Loes Bos

Hulp nodig met het aanvragen van je kredietrapport?