• Slechts € 9,95 per kredietrapport
  • Direct in uw mailbox
  • Bedrijven wereldwijd
  • Anoniem bestellen
  • Korting met tegoed

Proactief credit management in 5 eenvoudige stappen

22-02-2024

Voor elk bedrijf is een credit management van belang. Het is opvallend dat veel bedrijven geen credit management hebben en pas in actie komen wanneer facturen onbetaald blijven. Ze blijven steken in de eerste twee fases van het Credit Maturity Model, dat de weg wijst naar optimaal credit management in vier fases. Credit management is meer dan debiteurenbeheer; het verlaagt de Days Sales Outstanding (DSO), verbetert de cashflow en identificeert niet alleen risico’s, maar ook kansen.

Hieronder vijf essentiële stappen voor proactief credit management.

1. Stippel een beleid uit

Een effectief credit management start met een helder beleid. Definieer duidelijke kaders en communiceer deze actief, zodat medewerkers en zakelijke relaties weten waar ze aan toe zijn. Wanneer moet u een aanmaning versturen? Op welk punt stopt u met leveren? Wanneer zijn verdere stappen gerechtvaardigd?

Baseer het beleid op de doelstellingen van uw organisatie. Wilt u de cashflow verbeteren of streeft u naar een lagere DSO? Houdt rekening met de klanten; pas het beleid aan op hun specifieke situatie. Bijvoorbeeld, houdt bij een klant aan de rand van een faillissement de teugels strakker dan bij een groeiend bedrijf met een uitstekende betaalreputatie.

2. Segmenteer uw klantenportefeuille

Segmenteer klanten op basis van risico’s en kansen. Een gedifferentieerde aanpak per klantgroep is cruciaal. Analyseer de financiële positie van klanten en ken hen een rapportcijfer toe. Stem dit af op het belang van de klant voor uw onderneming. Monitor klantrelaties actiever bij groter belang en verminder risico’s.

In de praktijk kunt u bijvoorbeeld een grote klant met aanzienlijke orders nauwlettend volgen om grip te houden op DSO en cashflow. Overweeg flexibele leveringsvoorwaarden voor een startend bedrijf met veelbelovend potentieel maar beperkte financiële middelen.

Tip: Bepaal wie jouw klant word door vooraf van elke potentiële klant een kredietrapport op te vragen. Naar aanleiding van de kredietwaardigheid vanuit het kredietrapport bepaal je vervolgens of je verder gaat met deze klant.

3. Kijk vooruit

Wees proactief en anticipeer op ontwikkelingen. Gebruik interne en externe data om risico’s en kansen te identificeren. Is er een kans op beëindiging van een klant binnen 12 maanden? Overweeg dan kortere betalingstermijnen. Omgekeerd kan een omzetprognose wijzen op groeipotentieel; benut deze inzichten voor een intensievere samenwerking.

4. Monitor de debiteurenportefeuille

Houd de vinger aan de pols; de financiële positie van klanten kan snel veranderen. Door regelmatig een kredietrapport op te vragen kunt u tijdig ingrijpen. Zodat onbetaalde facturen kunt voorkomen. Maak afspraken over deelleveringen of vooruitbetaling bij financiële uitdagingen en wanneer de kredietwaardigheid niet toereikend is. Bij positieve ontwikkelingen kunt u profiteren door de samenwerking verder uit te breiden.

5. Automatiseer de processen

Minimaliseer fouten en willekeur door processen te automatiseren. Versnel en uniformeer het acceptatieproces. Automatisering draagt bij aan duurzaamheidsdoelen, bijvoorbeeld door over te stappen op e-facturatie. Bovendien maakt automatisering rapportages op elk niveau eenvoudig, zodat beslissingen altijd goed onderbouwd zijn.

Terug naar het overzicht
Gerrit Schorrel
Gerrit Schorrel

Kom je er niet uit? Ik help je graag verder.