• Slechts € 9,95 per kredietrapport
  • Direct in uw mailbox
  • Bedrijven wereldwijd
  • Anoniem bestellen
  • Korting met tegoed

Nieuwe wet betalingstermijn MKB

14-07-2023

Belangrijke wijzigingen in de betalingstermijnen voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) zijn van kracht sinds 1 juli, zoals voorgeschreven in de nieuwe wet. Vanaf nu ben je als groot bedrijf verplicht om facturen van jouw mkb-leveranciers binnen 30 dagen te betalen.

Maar wat wordt er precies bedoeld met een groot bedrijf? Een onderneming wordt beschouwd als een groot bedrijf als deze aan ten minste 2 van de volgende 3 criteria voldoet: een balanstotaal van meer dan € 20 miljoen, een netto omzet van meer dan € 40 miljoen, of 250 medewerkers of meer in dienst heeft. Het is belangrijk om te kijken naar de “juridische entiteit” waarmee je zakendoet, zoals vermeld op de factuur, zoals BV’s, NV’s of coöperaties.

Ook wanneer een Nederlands grootbedrijf inkoopt bij buitenlandse mkb-bedrijven, is het nog steeds gebonden aan de Nederlandse wetgeving. Dit betekent dat betalingen aan buitenlandse mkb-leveranciers ook binnen 30 dagen moeten worden voldaan.

Belangrijk om te vermelden is dat deze nieuwe regeling vanaf 1 juli 2023 ook van toepassing is op afspraken die vóór 1 juli 2022 zijn gemaakt.

Voor wie geldt deze wet dan precies? Het geldt voor mkb-ondernemers die producten of diensten leveren aan grote bedrijven, zzp’ers die worden ingehuurd door grote bedrijven, en grote bedrijven die zaken doen met mkb-ondernemers.

De wijziging van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek is op 1 juli 2022 van kracht gegaan. Bedrijven hadden tot 30 juni 2023 de tijd om hun betalingstermijnen aan te passen. Dit betekent dat de wet feitelijk vanaf 1 juli van kracht is geworden.

Bij Kredietrapportaanvragen.nl begrijpen we dat het vaststellen of een leverancier wel of geen mkb-onderneming is soms lastig kan zijn. Het blijft daarom altijd belangrijk om een kredietrapport te bestellen van het betreffende bedrijf voordat je zaken gaat doen. Zorg altijd dat je, jouw klanten checkt middels een kredietrapport, want een betalingstermijn van 30 dagen is een mooie stap maar heeft weinig waarde wanneer een klant jouw facturen niet kan betalen.

Bestel nu snel en eenvoudig voor slechts 9,95 ons uitgebreide Nederlandse bedrijfskredietrapport.

Terug naar het overzicht
Loes Bos
Loes Bos

Hulp nodig met het aanvragen van je kredietrapport?