• Slechts € 9,95 per kredietrapport
  • Direct in uw mailbox
  • Bedrijven wereldwijd
  • Anoniem bestellen
  • Korting met tegoed

Kredietwaardigheid voor bedrijven: hoe verbetert u uw kredietscore?

06-02-2024

In het zakendoen speelt kredietwaardigheid vanuit onze kredietrapport een centrale rol, waarbij de vraag of een onderneming in staat is zijn facturen te betalen van groot belang is. Dit geldt met name voor bedrijven die afhankelijk zijn van financiële stabiliteit bij het verstrekken van leningen, het aangaan van zakelijke relaties of het leveren van producten op rekening. Hoe wordt een kredietbeoordeling vastgesteld en op welke manier kunt u de kredietscore van uw onderneming optimaliseren of versterken? Dit artikel biedt inzicht in dit belangrijke aspect van uw zakelijk succes.

Het belang van kredietwaardigheid

Financiële instellingen, leasemaatschappijen en bedrijven hechten belang aan de kredietwaardigheid van (potentiële) klanten, leveranciers en zakenpartners. De kredietwaardigheid vragen ze op doormiddel van ons kredietrapport. De fundamentele vraag is of een bedrijf in staat is om financiële verplichtingen na te komen. Deze beoordeling is cruciaal om het risico op wanbetaling te minimaliseren. Een lage kredietwaardigheid kan resulteren in vooruitbetalingseisen of andere risicobeperkende maatregelen vanuit ondernemingen. Als bedrijf zit je hier natuurlijk niet op te wachten.

De opbouw van een kredietbeoordeling

Onze webshop verstrekt kredietrapporten online. Dit gaat via kredietinformatiebureaus die kredietbeoordelingen uitvoeren op ondernemingen, waarbij de financiële gezondheid in kaart wordt gebracht. De kredietbeoordeling omvat drie essentiële onderdelen:

  1. Kredietlimiet: Deze geeft aan tot welk bedrag het verantwoord is om zaken te doen op krediet met een specifieke onderneming. Berekeningen hiervoor baseren zich op kerngetallen als werkkapitaal en eigen vermogen.
  2. Kredietwaardigheidsrating: Een beoordeling van het risicoprofiel op een schaal van 1 tot 4. Factoren als jaarrekeningen, betaalgedrag en demografische kenmerken dragen bij aan deze kredietwaardigheidsrating.
  3. Betaalscore: Een score die aangeeft in hoeverre een onderneming tijdig aan haar betaalverplichtingen voldoet, gebaseerd op betaalervaringen van leveranciers.

Uw kredietwaardigheid verbeteren

Een positieve kredietscore biedt talloze voordelen, waaronder gunstigere voorwaarden en meer zakelijke mogelijkheden. Hier zijn vier praktische tips om uw kredietwaardigheid te optimaliseren:

  1. Lever een jaarrekening aan: Als er geen deponeringsplicht is, draag dan zelf bij kredietwaardigheidsbureaus een jaarrekening aan om de kredietcheck completer te maken.
  2. Betrek uw crediteuren: Het betaalgedrag van uw onderneming heeft invloed op de kredietscore. Betrek uw crediteuren om inzicht te krijgen in uw tijdige betalingen.
  3. Maak gebruik van moedermaatschappij kredietwaardigheid: Als uw moedermaatschappij kredietwaardig is, kan deze zich aansprakelijk stellen voor de werkmaatschappij, wat de kredietscore positief beïnvloedt.
  4. Behoud financiële gezondheid: Zorg ervoor dat uw onderneming financieel gezond blijft met voldoende werkkapitaal en eigen vermogen, wat resulteert in een hogere kredietlimiet bij beoordelingen.

Door deze praktische stappen te volgen, kunt u de kredietwaardigheid van uw onderneming versterken, waardoor u toegang krijgt tot gunstigere financieringsmogelijkheden en een solide basis legt voor succesvol zakendoen.

Terug naar het overzicht
Loes Bos
Loes Bos

Hulp nodig met het aanvragen van je kredietrapport?