Veel gestelde vragen

Hoe lees je een kredietrapport?

De afwegingen die u maakt na het lezen van een kredietrapport hangt van verschillende factoren af. Hoe goed kent u bijvoorbeeld uw klant of hoe groot is het risico in verhouding met uw liquiditeit. Wanneer u een kredietrapport leest zijn een aantal gegevens belangrijk. De meeste mensen (bedrijven) kijken naar het kredietlimiet. Dit is het bedrag in euro’s die het betreffende bedrijf kredietwaardig is. Dekt dit bedrag de bestelling, lening  of factuurwaarde dan is de kans groot dat het betreffende bedrijf aan zijn verplichtingen kan voldoen. Daarnaast is de creditscore een goede indicatie van het risico dat u loopt. Hieronder ziet u een schema van de scores van Creditsafe kredietrapporten met de bijbehorende risico’s:

A= Heel laag risiconiveau

B= Laag risiconiveau

C= Gemiddeld risiconiveau

D= Hoog risiconiveau

E= Geen rating

Wanneer uw aangevraagde kredietrapport een E-rating heeft gekregen zijn er te weinig gegevens beschikbaar om een creditscore te geven. Dit kan twee oorzaken hebben:

  • Het desbetreffende bedrijf heeft te lang geen jaarrekeningen gedeponeerd. Let op! Dit kan duiden op een hoog risiconiveau.
  • Er is een holding die financieel verantwoordelijk is voor dit bedrijf. U kunt vervolgens bij ons een gratis kredietrapport opvragen van de holding.

Waar Creditsafe met getallen werkt incombinatie van kleuren werkt bijvoorbeeld Graydon weer met vlaggetjes welke een kleur groen, oranje en rood (stoplicht) weergeven. Dit spreekt eigenlijk voor zich.
Naast het bekijken van de creditscore is het belangrijk om goed door het kredietrapport te lezen of er enigszins opvallende gegevens instaan. De samenvattingen van de wijzigingen zijn vaak ook interessant zo kun je zien of in de afgelopen periode nog wijzigingen zijn geweest.