• Slechts € 9,95 per kredietrapport
  • Direct in uw mailbox
  • Bedrijven wereldwijd
  • Anoniem bestellen
  • Korting met tegoed

5 tips voor telefonisch debiteurenbeheer

14-11-2023

Het beheer van debiteuren via telefonisch contact is meestal niet de meest leuke taak. Toch is het een cruciaal onderdeel van succesvol zakendoen. Het belang ervan kan niet genoeg benadrukt worden, aangezien het ontvangen van betalingen essentieel is voor het valideren van alle inspanningen binnen uw bedrijf, van verkopers tot verzenders.

Wanneer u te maken heeft met een terughoudende debiteur aan de telefoon, die beweert de factuur nooit te hebben ontvangen, het geld binnenkort over te maken of de producten nooit te hebben ontvangen, is het essentieel om professioneel te handelen. Hier zijn vijf waardevolle tips van experts om deze telefoongesprekken effectiever te maken:

1. Automatiseer uw aanmaningen

Bij het verzenden van facturen is het van belang om de overeengekomen betalingstermijn duidelijk te communiceren. Een strikt en consistent beleid met betrekking tot het automatiseren van aanmaningen versterkt uw positie wanneer telefonische herinneringen nodig zijn. Het implementeren van geautomatiseerde eerste en tweede aanmaningen, respectievelijk drie dagen na overschrijding, draagt bij aan een efficiënt debiteurenbeheer.

2. Ga niet in discussie

Het vermijden van discussies over de waarheidsgetrouwheid van de klantuitvluchten is van belang. Het behoud van een positieve klantrelatie staat voorop. Het is niet nodig om de geldigheid van excuses te betwisten; in plaats daarvan is het effectiever om de klant te motiveren tot tijdige betaling. Focus op samenwerking in plaats van confrontatie.

3. Wees goed voorbereid

Bij het aannemen van de telefoon is het cruciaal om alle relevante informatie binnen handbereik te hebben. Zo voorkomt u verrassingen bij tegenwerpingen en kunt u snel en duidelijk reageren op vragen over bijvoorbeeld opdrachtnummers, bedragen en betalingstermijnen. Een goede voorbereiding draagt bij aan een zelfverzekerde en doelgerichte communicatie.

4. Praat met de juiste persoon

Om vertragingen te minimaliseren, is het essentieel om direct contact te hebben met de juiste persoon. Vermijd situaties waarin boodschappen worden doorgegeven via derden, aangezien dit de kans op onnodige vertraging vergroot. Directe communicatie met de betrokken partij minimaliseert de kans op misverstanden en versnelt het debiteurenproces.

Tip: Bestel voorafgaand een kredietrapport zodat u de huidige kredietwaardigheid kunt inzien. Is de kredietwaardigheid bekend dan kun je daarmee ook de positie van het gesprek bepalen.

5. Maak geen verwijten en blijf in contact

Hoewel het laat betalen van een klant financiële gevolgen heeft, is het behoud van een goede relatie van groot belang. Blijf in gesprek met de klant om de werkelijke redenen van de wanbetaling te achterhalen. Dit inzicht kan van cruciaal belang zijn voor het aanpassen van toekomstige leveringen, facturering en marketinginspanningen om eventuele schade te beperken.

Door deze vijf tips toe te passen, kunt u het telefonisch debiteurenbeheer optimaliseren en de efficiëntie van uw financiële processen vergroten.

Terug naar het overzicht
Loes Bos
Loes Bos

Hulp nodig met het aanvragen van je kredietrapport?